Kalustonhallinnan parhaat käytännöt - osa 5 - Varausten hallinta liikkuvalle kalustolle

  • Blogi
  • Kalustonhallinnan parhaat käytännöt - osa 5 - Varausten hallinta liikkuvalle kalustolle
21.06.2021

Kalustonhallinnan parhaat käytännöt

Osa 5: Käytä varausjärjestelmää liikkuvalle kalustolle

Varausjärjestelmä

Kalustonhallintaan suhtautuvat yleensä vakavimmin ne yritykset, joilla kalustoa on paljon ja joissa kalusto myös liikkuu. Näissä yrityksissä kalustonhallinnan parhaita käytäntöjä syntyy paljon. Hyvinä esimerkkeinä toimivat esittävien taiteiden organisaatiot ja oppilaitokset. Eräs näissä organisaatioissa laajalti käytetty käytäntö on kaluston varausjärjestelmän käyttö.

Kalustovaraukset tarkoittavat käytännössä sitä, että henkilöstö tekee tarvitsemastaan kalustosta varauksia yhteisen järjestelmän kautta. Tämä toimii parhaiten etenkin lyhytaikaisissa kalustotarpeissa, kuten tapahtumissa, projekteissa tai vaikka työmailla. Pitkäaikaista käyttöä varten kalustotietoon kannattaa lisätä tiedot haltijasta.

Kalustovarausten ansiosta ongelmatapaukset, kuten laitteiden katoamiset on huomattavasti helpompi selvittää. Varauksista tallentuvat historiatiedot myös auttavat hahmottamaan kaluston käyttöastetta ja tekemään sen pohjalta parempia investointipäätöksiä.

Lisäksi kalustovaraukset toimivat niin sanottuna juoksevana inventaariona. Kun tiedetään, mitä laitteita on varattu, ja että ne ovat asianmukaisesti palautuneet, voidaan päätellä, että ne myös ovat edelleen organisaation hallinnassa.

Varausjärjestelmän aktiivinen käyttö vaatii sitoutunutta henkilöstöä. Tästäkin syystä kulttuurin luominen ja johtajuus on ehdottomasti tärkeimpiä kalustonhallinnan käytäntöjä.

SEURAAVAKSI:

Osa 6: Vaivaton huoltosuunnittelu ja helpot vikailmoitukset